Storm

De 16-jarige tiener Jessica Watson die in 2010 als jongste persoon in 210 dagen in haar eentje non-stop rondom de wereld heeft gezeild heeft heel wat stormen te verduren gehad.
In de speelfilm die over deze zeiltocht is gemaakt is te zien hoe Jessica, tijdens het laatste gedeelte van haar reis als er een zeer zware storm opkomst is, besluit om tegen alle adviezen in toch door te varen. Volhardend als ze is in haar wens om haar reis om de wereld als jongste solozeiler te volbrengen.

Ze herinnert zich een uitspraak die in een andere context eerder door haar zeilcoach is gedaan: ”You shouldn’t fight Mother Nature”. Je moet niet met Moeder Natuur vechten. Ze besluit daarom om te laten gebeuren wat er gebeurt. Ze gaat in haar kajuit liggen en wacht af.

De storm blijkt nog veel zwaarder dan verwacht. Er zijn golven van 18 meter hoog en de boot wordt alle kanten opgeslingerd. Uiteindelijk kiepert de boot om en verdwijnt 5 meter onder water. De situatie lijkt hopeloos.
Maar uiteindelijk, nadat de storm is gaan liggen komt de boot weer boven water en kan Jessica, zonder verwondingen of schade, haar tocht voortzetten.

In een mensenleven kunnen ook stormen optreden.

Stormen van angstige gedachten, stormen van wanhopige gedachten, stormen van sombere gedachten, stormen van onzekere gedachten, stormen van stressvolle gedachten, stormen van onrustige gedachten, stormen van verdrietige gedachten, stormen van boze gedachten.

Allerlei gedachtenstormen kunnen optreden.
Allerlei gedachtenstormen die gevoeld worden.

Want zo werkt het menselijk systeem nou eenmaal. Gedachten brengen gevoelens met zich mee. Zo kunnen we ons alleen blij voelen als er blije gedachten zijn. En zijn er als we angst voelen in dat moment angstige gedachten. Check dit maar eens voor jezelf.

Nou is het meestal geen probleem om blijdschap te ervaren (behalve dan in situaties waarvan we bedacht hebben dat blijdschap niet gepast is) maar bij ‘ongewenste’ gevoelens kan het heel behulpzaam zijn om je te realiseren hoe het menselijk systeem werkt.

Er kan ineens een gedachtenstorm opsteken. Die brengt gevoelens met zich mee zoals bv. angst, wanhoop, somberheid, onzekerheid, stress, onrust, verdriet, boosheid.
Vechten tegen een storm heeft geen zin.
Vechten tegen een gedachten/gevoelsstorm heeft ook geen zin.
Elke storm gaat vanzelf weer liggen.
Elke gedachten/gevoelsstorm gaat ook vanzelf weer liggen.
Vechten tegen een gedachten/gevoelsstorm maakt de storm alleen maar erger.
Net zoals dat een letterlijke storm in een glas water niet tot rust komt door erin te roeren.

Het menselijke denken en voelen is een volkomen natuurlijk gebeuren.
Het menselijke denken en voelen komt van nature ALTIJD VANZELF weer tot rust.

You don’t need to fight Mother Nature.
Je hoeft niet met Moeder Natuur te vechten.

STORM

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.