Pre-loved, voorpret & Nelson Mandela
Pre-loved, Voorpret & Nelson Mandela.
Wat hebben die nou met elkaar te maken?
Laten we beginnen, bij het begin.
De mind van iedereen is ten alle tijden inherent helemaal vrij en 100% perfect. Niet als mooie filosofie, maar dit is nu eenmaal de aard van onze geest. Daar zijn we mee geboren. Hebben we niks voor hoeven doen om te verdienen en is ironisch genoeg het enige wat we 'willen'; dat wat we al hebben.
Het ding is, dat onze mind, het denken ook kan gebruiken om ons zorgen te laten maken en om angstig te denken en dat direct omzetten in een 100% ‘realiteit’. Wat er zo echt uitziet dat we erin trappen. Een beetje alsof je 's avonds een leeuw schildert en je 's ochtends rot schrikt en gillend je huis uit rent.
Onze geest / het denken is niet zichtbaar, maar is datgene wat ieder moment ‘stroom’ geeft aan onze ervaring. Het is best gek om te praten over iets wat onzichtbaar is en waar we alleen de effecten van kunnen waarnemen. ( bijv. de leeuw) We zijn meer gewend om te praten over wat we kunnen zien.
We vragen ons doorgaans niet af waar die ervaring in het moment eigenlijk vandaan komt? Heel logisch want we leren van jongs af aan dat onze ervaring van de buitenwereld afhangt. Het weer kan je geluk wegnemen en een prijs winnen kan het je geven. In werkelijkheid kan alleen een gedachte die van ons zelf komt geluk -schijnbaar- brengen of weghalen. Als je plots denkt dat je de loterij hebt gewonnen, lijkt de loterij de oorzaak van het geluk. Maar, stiekem is het de gedachte. Maar in de ruimte vòòr die effecten, in onze mind: hebben we alles al.
Fijn. Heel fijn om te weten dat je een effect van gedachten ervaart wanneer het een leeuw is. En fijn om te weten als je ervaring je lijkt te vertellen je partner of je baan je geluk moet leveren, een doel wat nooit tot vervulling kan komen. Fijn om te weten dat ondanks hoe 100% waar het kan lijken, onze mind al full is. Mindfulness van nature.
Pre-loved. Onze ervaring (gedachten, gevoelens, ideeën, sensaties etc) komen van onze mind / het denken. De (nog) ongevormde energie waar alle ervaringen uit voort komen. Daar is altijd liefde. Dus zijn we altijd al pre-loved. Wat een verschil dat wetende in een relatie met de wereld.
Voorpret. In het denken vòòr onze ervaring hebben we al pret. Wat een verschil om met pret al te verschijnen op welk amuserende activiteit dan ook. En in het denken, voor onze ervaring zijn we volledig vrij. Niets of niemand kan naar binnen kruipen en onze denkcapaciteit beperken. Dus kan je terwijl je uiterlijk opgesloten bent, van binnen alsnog een vrijheid van geest ervaren. Nelson Mandela is een mooi voorbeeld hiervan. Geen supermens, niet iemand die het beter heeft gedaan dan een ander. Maar iemand die zich (vaker?) bewust is van de vrijheid van geest die we hebben vòòr het effect. Voor onze ervaring in het moment. Een simpele ontdekking, grote implicaties.
Kijk maar naar kinderen die weten bovenstaand meestal nog goed. Dus is dit niet iets om te leren maar eerder om te zien hoe het denken ons weghaalt bij onze - van nature- vrije geest.
Weet ons te vinden als je hier meer over wilt weten.