Inzicht zonder begrip

Inzicht hebben en het niet begrijpen kan goed samengaan. Wat mij betreft in ieder geval, het geeft namelijk ook veel rust als je diep van binnen weet dat jij het niet hoeft te begrijpen. We luisteren vaak ook om iets te begrijpen en hoppa onze gedachten slaan op hol.

Tijdens de opleiding tot 3 Principles facilitator, werd ons herhaaldelijk gevraagd om te luisteren zonder het intellectueel te willen begrijpen. Bijvoorbeeld zoals je naar muziek luistert, of zoals je luistert als je in het bos wandelt.

De drie principes begrijpen als “jaja tuurlijk, er is levensenergie, bewustzijn en gedachten, en dat samenspel geeft (ons het gevoel van) een menselijke ervaring”. Dûh, easy! En zoals Sydney Banks al zei, “je kunt het een 6-jarige laten zeggen”. Maar dan gaan we voorbij, aan wat ik voor het gemak maar even de oneindigheid noem.

Hét mysterie dat het intellect graag wil tackelen, want het intellect (of ego, of ‘ikje’) wil iets bereiken en als ‘ik’ weet wat dat mysterie is dan… Vul maar in, dan heb ik geen angst meer, dan vind ik de ideale partner, dan ben ik niet meer afhankelijk van het oordeel van anderen. De ‘dan wordt alles anders’-fantasie.

Maar, wat als alles al is zoals het moet zijn? Hûh?... Ja! Wat als alles is zoals het moet zijn? En dan niet vanuit “ach, het is wat het is en dit gaat ook voorbij”, nee, vanuit een aha, “alles IS zoals het is!”. En het hoeft niet voorbij te gaan en het hoeft ook niet te blijven. Kan het zo gemakkelijk zijn? Let’s talk about it!

strand en duinen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.